November 2010 Frelsens Hær og tour

Love Shop har netop udgivet Frelsens Hær og tager om 4 dage på tour, hvor der spilles 7 koncerter. I den forbindelse har Fanstar fået Jens til at svare på nogle spørgsmål.

1. Da den nye Love Shop-plade skulle planlægges, havde I da overvejelser om, hvem der skulle producere, eller var det oplagt, at det skulle være Mikkel Damgaard?

Overvejelser naturligvis, men Mikkel var oplagt favoritkandidat fra starten. Det var ikke noget svært valg...

 

2. Har arbejdsprocessen omkring Frelsens Hær været anderledes end ved de tidligere LS-udgivelser – her tænkes især på rollefordelingen, men også om det har ændret på arbejdsprocessen, at der har været en ”ekstern” producer på pladen?

Jo, det har været meget anderledes. En mere demokratisk proces Mikkel, Henrik og jeg imellem. Og hvor tidligere LS-produktioner i den grad kunne trække tænder ud i perfektionismens endeløse tegn, forekommer denne plade mere legende og impulsivt lavet. Indspilninger i studiet foregik som oftest i dagtimerne, hvilket også synes nyt. Ikke blevet åbnet så meget som én øl under indspilningerne, hvilket i traditionelt LS-regi sensationelt nyskabende.

 

3. Har det at I har udgivet 5 albums solo haft nogen betydning for Frelsens Hær? – herunder lyden og sangskrivningen? 

Vi har alle - Henrik og Mikkel på Hall-pladerne, jeg på mine egne - høstet en masse erfaringer ved at prøve nye ting i forhold til det Love Shop vi forlod. Klart at det har givet selvtillid og mod på at udfordre den helt traditionelle LS-lyd. 

 

4. Har I bevidst prøvet at finde tilbage til den oprindelige lette nordiske lyd fra de tidlige albums eller er I blevet inspireret på ny?

Vi har været meget bevidste om ikke at være låst fast af hvordan mange mener LS 'skal' lyde, og istedet bare lade os inspirere af de givne sange der måtte dukke op undervejs i processen. Vi var fra starten været enige omkring, at det vi skulle tage med fra tidligere LS var den teknologiske tilgang. Og så selvfølgelig nogle gode sange...

 

5. Udgivelsesdatoen var oprindelig planlagt til d. 25. oktober 2010. Har I været pressede med at få albummet færdigt? Hvor lang tid har det taget at lave pladen og hvordan har det været tidsmæssigt i forhold til de tidligere plader?

Vi har haft meget travlt for at kunne blive færdige. De første opstartsfaser af sangskrivningen startede i februar, de første møder i studiet, hvor vi begyndte at arrangere sangene, i marts og april. Indspilninger af trommer var i midten af juli, overdubs med bas og guitarer i august, indspilning af harpe og vokal i september, samtidig med at mix begyndte sideløbende et andet sted i byen, endelig mastering start-oktober oppe i Stockholm. Det giver 9 måneder ialt, hvilket er ufatteligt hurtigt, i forhold til tidligere LS-plader, hvor det dobbelte nok har været normen. 

 

6. På coveret bruges ”Reunion” af Emily Harrington, er der en særlig grund til at I har valgt netop dette billede?

Mette (Degn-Petersen) og jeg startede med en pulje af forskellige ideer og /billeder. Da vi havde titlen Frelsens Hær besluttet, var det maleri hurtigt en klar favorit. Billedet, som coveret er en affotografering af, fandt jeg engang i firserne på et loppemarked i Forum. 

 

7. I har også denne gang anvendt noget tekst fra en af sangene som album titel, har der været andre titler i spil?

Ja, hele foråret og sommeren gik pladen på min MacBook under arbejdstitlen Memory Babe, men hverken Henrik eller Mikkel triggede på den, og så kom Frelsens Hær op. Redningsklar var også et bud, men var uaktuel fra det øjeblik forløberen for pladen blev singlen af samme navn.

 

8. Pistolen i booklet virker lidt voldsom i forhold til albummets titel og coverbilledet. Ligger der et bevidst valg bag dette forhold mellem det bløde/gode og hårde/onde?

Det gør der, for de modsætninger ligger også i både Love Shop-navnet og pladetitlen. Men bortset fra det, er voldsomheden jo relativ, da det er nogle ret æstetiske teknikbilleder af den smukke Luger-pistol.

 

9. Love Shop har ikke altid haft mange numre med i studiet, var det anderledes denne gang? Er der sange, der i sidste øjeblik er valgt til eller kasseret – og hvilke kriterier er der for de sange, der bliver godkendt?

Kriteriet for at blive godkendt er at sangen lykkes for os. Et par numre fik undervejs det røde kort, fordi vi kørte fast i dem. Man skal være i stand til at sige farvel til ideer og sange, der bare ikke vil give sig selv, og i stedet bruge tiden mere konstruktivt. Vi havde pænt mange løse demoer med denne gang, men det har vi nu også tit haft tidligere.

 

10. Anmelder Erik Jensen stillede i Politiken d. 01.11.2010 spørgsmålet om, om det egentlig er endnu en Jens Unmack soloplade eller om det er en Love Shop plade. Hvad mener I definerer forskellen?

Forskellen er absolut anseelig, for en LS-plade bliver lavet udfra og op imod hele den tradition/historie bandet har. Samt at vi i sagens natur er hele tre som skal finde vej og blive enige.

 

11. De kommende koncerter kommer jo helt sikkert til at byde på numre fra Frelsens Hær. Efter anmelderne og Jeres fans at dømme, er pladen er en succes. Giver det mere ro inden den forestående tour eller er I mere spændte/nervøse på/for, hvordan de nye numre vil tage sig ud live?

Klart det ikke havde været sjovt at skulle ud med nye numre, hvis både kritikere og tilhængere havde hadet dem. Men ro giver det heller ikke, for at transformere sange fra en plade om til live er ikke altid nemt.

 

12. Med det bagkatalog Love Shop har, så må det være en udfordring at skulle lave sætlister til den kommende tour og med numrene fra FH, vil der være to muligheder til koncerterne - enten at spille en længere koncert eller tage gode gamle numre ud - flertallet af jeres fans håber sikkert på det første. Men kan I afsløre, om det bliver en lang sætliste? om listen vil ændre sig fra koncert til koncert? og har I nogen overraskelser i baghånden?

Har endnu ikke tænkt i sætliste, men vil umiddelbart tro disse shows bliver af ca. samme længde som dem sidste efterår. Så jo, der bliver lidt færre af de gamle sange. Ved ikke endnu om det bliver en fast sætliste, eller om vi kommer til at skifte ind og ud. Det vil komme an på temperament og humør. Overraskelsen efter sidste års æresrunde af en greatest hits-tour, er at vi allerede nu er tilbage på landevejen med en helt ny plade!