Et nationalt interview

En kold februardag lavede Pastoren et lille interview med Jens om det nye album, der kommer til at hedde National.

Pastoren: Hvor langt er I i processen med det nye album? Knokler Hilmer i døgndrift?

Jens: Vi er langt. Alle grundting som trommer, bas og keyboards er så godt som på plads. Der mangler måske et basspor eller to. Leadvokaler er indsunget, Hilmer har netop indspillet guitarer, vi er igang med korting og Henrik Hall skal spille mundharpe meget snart. Og muligvis skal der rigtige strygere på et par numre. Så jo, Hilmer har masser af se til lige nu i studiet, bade dag og nat. For her hvor mix-fasen hastigt nærmer sig, kræver alle sange megen opmærksomhed for at falde helt på plads i udførelse, lyd og udtryk.

Pastoren: Der er kun gået halvandet år siden Anti udkom. Det nye album kommer med andre ord usædvanligt hurtigt (for jer). Hvad skyldes det?

Jens: Der er to ting i dét. For det første har de sidste plader været efterårsudgivelser, hvilket betød at vi knoklede de pågældende somre væk i studiet, og måtte aflyse ferie, sol og den slags ting, som vi sætter stor pris på. Vi fik den idé, at det måske var bedre at arbejde hårdt gennem vinteren, for så at kunne gå ud til foråret med en ny plade og forhåbentlig god samvittighed. Så det prøver vi nu. For det andet gjorde alle skuffelserne omkring Wigwamgate-efteråret, at vi havde stor lyst og energi til at komme videre i teksten så hurtigt som muligt og lægge alt det scheisse bag os.

Pastoren: Under indspilningerne af Anti fik I meget udbytte af det, der oprindelig "bare" skulle have været indspilning af trommespor i Århus. Er der sket lignende "kreative ryk" denne gang?

Jens: Ja, vi fik jo lavet et par nye ting sidst ovre i Århus, "Yugo Star" og "Lysende London" mener jeg det var. Men nej, denne gang er der ikke decideret kommet nye sange til undervejs. Måske har vi heller ikke søgt det så meget, eftersom det sangmateriale vi havde med ved trommeindspilningerne her i november, synes at indeholde en selv for os sjælden høj kvalitet. Dette være sagt i al beskedenhed selvfølgelig.

Pastoren: Titlerne på jeres seneste albums er hentet fra jeres sangtekster. Hvordan blev det nye album til National? (Det er vel næppe en reference til det japanske elektronikmærke, nu bedre kendt som Panasonic/Technics?)

Jens: Det er en hård, hård opgave at skulle finde den pladetitel. For hvor findes det/de ord som på rette vis kan beskrive summen af fælles håb, sange og intentioner som man lægger ind i arbejdet med en ny plade ? I Love Shop er det en pinefuld proces, hvor tekster, temaer og begreber bliver minutiøst vendt og drejet. Både Det Løse Liv og Anti var meget opslidende og tidskrævende titler at komme frem til for både Henrik Hall, Michael Boier og jeg. Denne gang har jeg mest selv hængt på den, dog med lidt hjælp fra Martin fra vores pladeselskab. Det endte nu med "National" som det logiske valg, efter at have været langt omkring. En af de titler som blev droppet undervejs var iøvrigt "Rock On". Men måske er det bare os i LS der er så uptight omkring titler. Jeg mener, den kommende plade med det danske toporkester Bamses Venner hedder........"Rolig Nu", wow !

Pastoren: Anti havde nogle lidt bitre kommentarer til samfundsforhold (f.eks. "Yugo Star" og "På kontorerne"). Er dette noget, vi kan forvente mere af på National?

Jens: Absolut. Med fare for at lyde som en gammel mand, kan det undre mig at de nye og ofte ellers glimrende bands i DK ikke ligefrem overfrankerer den tekstmæssige side af deres sange med personlighed og/eller meninger. Når man spiller i et orkester som udsender plader og har en offentlig platform, synes jeg, det er synd og skam at spilde muligheden for at sige tingene som man nu engang synes de er. Der er ikke meget holdning til noget som helst i den nyere ende af dansk musik. Men okay, det er der da heller ikke i den ældre. Jeg forstår det ikke. For der er nok at synge om, skulle man mene.

Pastoren: En af sangene hedder "bin Laden Blues". Har den mand ikke fået rigeligt med opmærksomhed efterhånden?

Jens: Jo, han er vist kendt af selv små børn efterhånden. Vores sang handler nu ikke om personen bin Laden, men snarere om den kvælende dyne af dommedagsproklamerende medieinformation vi lever under. Tidligere reflekterede medierne samfundet, men i dag synes de mere og mere at skabe og fordreje det. Vi lever og opfatter gennem vores små skærme. Og hvem bestemmer hvad vi kan/må se på dem ?

Pastoren: "Anti" havde en gennemarrangeret, sine steder næsten symfonisk produktion. "Det løse liv" var techno/dance-inspireret (f.eks. "I orange", "Bellavista sol"). Hvordan er lydbilledet på "National"?

Jens: Det er svært at sige, for vi har selvfølgelig endnu ikke hørt pladen i helhed og derfor er det også lidt svært at sætte ord på dens samlede lyd. Men instinktivt vil jeg mene at tilhængere af Go! og Anti vil blive ikke så lidt glade. Måske er en forskel på denne plade og de forrige, at Hilmer sjældent har spillet så meget guitar som denne gang. Han laver fantastiske ting mange steder. Så måske er det her pladen, hvor hans klare guitarstjerne for alvor kommer til sin ret og stråler enerådigt højt på himlen.

Pastoren: Hvilke musikere (ud over jer selv) er med på det nye album? Nogen overraskelser?

Jens: Vi har brugt begge tromme/keyboard-hold, så både Mikkel Damgaard/Thomas Duus og Freddie Pedersen/Poul Kristian er rigt repræsenteret. Risell og Hilmer spiller bass. Finn Vervohlt har hjulpet Hilmer lidt med guitarer. Og så er det som tidligere nævnt muligt at nogle østeuropæiske strygere skal spille på et par sange, vi får se. Men deciderede overraskelser er der vel ikke. Ingen duet med Pernille "Swan Lee" Rosendahl, ingen gæstesang fra Saybia, nej. Vi holder os mest for os selv i LS, så det er nok også sådan vi arbejder bedst.

Pastoren: Det er snart længe siden, vi har hørt et nyt instrumentalnummer fra Love Shops hånd...

Jens: Jamen, der er skam et ret melankolsk et, som måske/måske ikke kommer med. Hilmer har truet med at fyre det mindst 15 gange, så lad os nu se om det overlever helt hen til udgivelsen. Jeg synes ellers det må være et aktiv for enhver Love Shop-plade, at have et nummer hvor jeg holder min mund. Bare som en lille tiltrængt rasteplads på motorvejen, før man racer videre derudaf...

Pastoren: Nogen bud på første single fra det nye album?

Jens: Ikke med sikkerhed endnu. Det er en sag som vores pladeselskab skal ind over. Vi synes selv der er en 4-5 single-muligheder. Vi har selvfølgelig selv en favorit blandt dem, men det vil jeg ikke sige noget om her endnu, eftersom intet overhovedet er besluttet.